Płatki owsiane z burakiem, jabłkiem, bananem
Zdrowy deser dla dzieci od szesnastego miesiąca życia
Porcje Czas przygotowania
4 15
Czas gotowania
25
Porcje Czas przygotowania
4 15
Czas gotowania
25
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ugotować burak ze skórką lub upiec w piekarniku (lepszy smak zachowa pieczony burak), poczekać aż wystygnie.
  2. Pokroić w kostkę buraka obranego ze skórki, jabłko, banany i wrzucić do blendera, zmiksować wraz z wodą.
  3. Do większego naczynia przesypać płatki owsiane, dodać mieszankę powstałą w blenderze, dodać nasiona chia, cynamon, dokładnie rozmieszać. Jeżeli mieszanka wyda się zbyt gęsta – dodać wody.
  4. Całość przełożyć do dwóch szklanych naczyń, pozostawić w lodówce na około 5 godzin.
  5. Serwować schłodzone, prosto z lodówki. Deser zawsze „dekoruję” wybranymi dodatkami: wiórki kokosa, nasiona dyni, jagody goji, itp.