Zestaw obiadowy – cieciorka, cukinia, czipsy ze słodkiego ziemniaka
wegański, wegetariański, dla dzieci od 14 miesiąca życia
Porcje Czas przygotowania
1 5min.
Czas oczekiwania
20min.
Porcje Czas przygotowania
1 5min.
Czas oczekiwania
20min.
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
  2. Cukinię umyć, pokroić w kostkę lub półksiężyce. Włożyć do miseczki, wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek, solą, pieprzem.
  3. Słodkiego ziemniaka obrać ze skórki. Cienko pokroić w talarki nożem, lub używając mandoliny (idealna grubość plasterków). Przełożyć do miseczki, wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek, solą, pieprzem.
  4. Cukinię oraz talarki ziemniaka (czipsy) rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika na 15 minut.
  5. Otworzyć cieciorkę z puszki. Preferowaną jej ilość przełożyć do druszlaka, przepłukać pod bieżącą wodą. Cieciorkę przełożyć do miseczki, wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek, solą, pieprzem. Włożyć do piekarnika (na blachę z cukinią i ziemniakiem) na 5 minut. Ziemniak, cukinia i cieciorka powinny być upieczone po 20 minutach.
  6. Podawać ze świeżymi warzywami: marchewką pokrojoną w paseczki lub talarki, ogórkiem, rzodkiewką, papryką, pomidorkami cherry. Dodatkowo posypać danie koperkiem (jeżeli dziecko nie ma obiekcji).