Zestaw obiadowy – cieciorka, cukinia, czipsy ze słodkiego ziemniaka.
*WEGAŃSKI *WEGETARIAŃSKI
Zdrowy zestaw obiadowy dla dzieci od 14 miesiąca życia, może być bardzo dobrą kolacją dla dorosłych. Osobiście ze smakiem przygotowuję taki talerz dla siebie w porze obiadowej – odpowiednio zwiększam ilość składników i pomimo braku mięsa na talerzu: naprawdę nie jestem głodna 🙂
Przedstawioną porcję dziecko w wieku 14 miesięcy zjadało ze smakiem na lunch około godziny 13.00. Danie jest pozbawione produktów zawierających gluten, idealne dla wegan i wegetarian. W zależności od wieku dzieci, apetytu i możliwości 😉 polecam dodawanie do zestawu własnych kompozycji sałatkowych: rzodkiewka, brokuł, kalafior, ogórek, pomidorki cherry, zielona fasolka. Jeżeli nie są Państwo ani weganami ani wegetarianami – polecam dodanie do porcji piersi z kurczaka gotowanej w wodzie z dodatkiem przypraw.
Przygotowanie całego posiłku jest bardzo szybkie – wszystko pieczemy w piekarniku, unikamy gotowania, obierania, pilnowania, czasochłonnego sprzątania.
Dla maluchów obiad jest pożywny, zdrowy i naturalny. Różnorodność kształtów i kolorów zachęca do jedzenia i eksperymentowania, dzięki czemu posiłek nie jest nudny. Pilnujemy dyscypliny przy stole – zachęcamy do używania łyżeczki lub widelczyka, ale zgadzamy się też na jedzenie rękami.
Polecam pomysł na obiad każdemu, kto ma problem z dzieckiem nieakceptującym zup oraz produktów, które zostały zmiksowane.

Czas przygotowania | 5 min. |
Czas oczekiwania | 20 min. |
Porcje |
|
- 1/3 puszki ciecierzycy
- 1/2 dużego słodkiego ziemniaka
- 1/4 średniej cukinii
- 1 mała marchewka
- 4 małe pomidorki cherry
Składniki
|
![]() |
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
- Cukinię umyć, pokroić w kostkę lub półksiężyce. Włożyć do miseczki, wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek, solą, pieprzem.
- Słodkiego ziemniaka obrać ze skórki. Cienko pokroić w talarki nożem, lub używając mandoliny (idealna grubość plasterków). Przełożyć do miseczki, wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek, solą, pieprzem.
- Cukinię oraz talarki ziemniaka (czipsy) rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika na 15 minut.
- Otworzyć cieciorkę z puszki. Preferowaną jej ilość przełożyć do druszlaka, przepłukać pod bieżącą wodą. Cieciorkę przełożyć do miseczki, wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek, solą, pieprzem. Włożyć do piekarnika (na blachę z cukinią i ziemniakiem) na 5 minut. Ziemniak, cukinia i cieciorka powinny być upieczone po 20 minutach.
- Podawać ze świeżymi warzywami: marchewką pokrojoną w paseczki lub talarki, ogórkiem, rzodkiewką, papryką, pomidorkami cherry. Dodatkowo posypać danie koperkiem (jeżeli dziecko nie ma obiekcji).